Nieuws en agenda uit het speelveld en activiteiten stichting
Speelruimte-nieuws
Speelruimte-nieuws
 
jaargang 2 - nummer 2 - verschijnt onregelmatig

Mei 2020
 
Lees hier online
 
Uitschrijven mailing? Zie link onderaan in uw mailprogramma!
 
Nieuws en agenda uit het speelveld en activiteiten stichting
Voor u ligt het tweede nummer uit 2020 van Speelruimte-nieuws. Informatief, digitaal, in een nieuwe vormgeving en goed leesbaar (responsive) op mobiele apparaten.
Inhoud:
• Speelforum wordt nu webinar
• Buitenspelen in coronatijd
• Signalement komende tijd
Voor u ligt het tweede nummer uit 2020 van Speelruimte-nieuws. Informatief, digitaal, in een nieuwe vormgeving en goed leesbaar (responsive) op mobiele apparaten.
Inhoud:
• Speelforum wordt nu webinar
• Buitenspelen in coronatijd
• Signalement komende tijd
buitenspelen doodlopend erf
Spelen op een doodlopend woonerf
Speelforum - webinar Spelen in Coronatijd
Speelforum - webinar Spelen in Coronatijd
De geplande bijeenkomt voor het achtste Speelforum kan niet doorgaan. Daarvoor in de plaats kunt u deelnemen aan het webinar "Spelen in Coronatijd - Tijd en ruimte voor creativiteit?". Donderdag 4 juni 2020 van 16 tot 17 uur. Meer informatie vindt u hier.
Buitenspelen in mijn straat - Coronatijd
Buitenspelen in mijn straat - Coronatijd
Het afgelopen decennium is mijn straat verjongd. Er wonen nu meer kinderen in de lagere schoolleeftijd. Meestal zie ik ze alleen in het weekend buitenspelen. Doordeweeks, met beide ouders werkend, verblijven ze na schooltijd vaak bij de kinderopvang. En zien we ze bijna niet in de straat. In het weekeinde zijn er ook weer allerlei clubs. Dus we zien ze bijna nooit allemaal tegelijkertijd.
 
buitenspelen step spacescooter
Spelen met rollend spul in rustige woonstraat
 
Afgelopen weken/maanden heb ik met stijgende verbazing naar mijn eigen straat gekeken. Direct bij het begin van de 'intelligente' lockdown nam het doorgaand verkeer af tot zo goed als nihil. Zo nu en dan enkele bestelwagens voor bezorgen. In de middag, na de thuisscholing, en zeker in het weekend is de straat plotseling vol met kinderen (3 tot 12/13j). Zoveel kinderen tegelijk zien we normalerwijs enkel met een buurtfeest of een speciale gebeurtenis. Maar nu zag ik ze met een groot aantal tegelijk op/in de straat. Verder heb ik nog nooit zoveel verschillende type rollend speel-materieel tegelijkertijd in mijn straat gezien. Er werd heel hard gefietst / gestept / ge-skateboard / ge-space-scooterd / gerollerskated….

.… en dus ook gevallen en gebotst. Allemaal goed voor de ontwikkeling van mobiel evenwicht. Het leren omgaan met losse steentjes, bobbels, stoepranden, losse bladeren, takjes, onverwachte bewegingen van anderen en hoe daarop te reageren zonder vallen wordt zo spelenderwijs opgedaan. Een goede reactie is vaak kwestie van millieseconden. Als je jong bent leer je dit stukken beter dan op latere leeftijd. Iets wat, naar mijn bescheiden mening, van invloed is op ongevallencijfers. Tegen de tijd dat deze kinderen naar het m.o. gaan en zelf aan het verkeer gaan deelnemen hebben ze de technische beheersing veel beter onder de knie en kunnen ze zich meer focussen op het andere verkeer en de regels.
buitenspelen voetbal rustige woonstraat
Voetbal op rustige woonstraat
Ook elders in mijn stad zag ik kinderen gebruik maken van de plotseling stil gevallen straten en het bij tijden uitzonderlijk mooie weer voor de tijd van het jaar (maart en april). Er werd op veel plekken voetbal of ander balspel gespeeld. Links en rechts kon je kinderen in achtertuinen en op achterpaden horen spelen. Ook in de gemeenschappelijke tuinen tussen de flats en op de woonpaden daartussen zag je allerlei spel. Zoals bijgaand trampolinespringen.

Wat je eigenlijk ziet is dat de kinderen intrinsiek gemotiveerd zijn om het spel te spelen wat ze doen. Verder doet zich de gelegenheid voor op straat: het is rustig op straat. Opvallend is ook dat niemand komt vertellen dat spelen op straat niet mag. In de criminologie staat deze combinatie van factoren ook bekend als de 'Routine activity theory' (Cohen and Felson, 1979).
Buitenspelen trampoline gemeenschappelijke tuin
Tampolinespringen in gemeenschappelijke tuin
Het Mulier Instituut heeft onderzoek gedaan onder 750 ouders van 4-11 jarigen en hun gevraagd naar het beweeggedrag van hun kinderen onder invloed de 'intelligente' lockdown. Uit deze ouderrapportage komt naar voren dat het verschil beweeggedrag tussen de minst en meest bewegende kinderen tijdens de intelligente lockdown groter is geworden. MEER INFORMATIE HIER.

Of ouders een betrouwbare bron zijn over het buitenspelen van hun kinderen weet ik eigenlijk niet. Mijn eigen ouders wisten volgens mij voor 90% niet wat wij deden (ZIE HIER). En ik hoor nu van mijn, inmiddels volwassen, kinderen zaken waar het maar goed van is dat ik het indertijd niet geweten heb.
Buitenspelen begint met verkeersveiligheid!
Buitenspelen begint met verkeersveiligheid!
Het is opvallend dat nu plotseling, onder invloed van de lockdown, wereldwijd steden initiatieven nemen om de voetganger, fietser en het spelende kind voorop te stellen in de stedelijke inrichting. Dagblad Trouw besteedde op 22-05-2020 een dubbele pagina (pag.6 en 7) aan initiatieven in Brussel, Parijs, Berlijn en Rome. Het blad Buitenspelen geeft aandacht aan de speelstraten in Gent en de mogelijkheden daarvoor in Amsterdam.

Het is geen nieuwe beweging. Door wereldwijde data-analyse weten we dat steden, 30 jaar na het Internationaal Verdrag inzake de Rechten van het Kind, nog steeds vijandig of zelfs levensbedreigend zijn voor hun jongste inwoners. Zie hiervoor dit blog van Rethinking Childhood. We lijken in Nederland te denken dat we dit sinds de uitvinding van het woonerf onder controle hebben. Maar dat er nu nog kinderen zijn die weinig buitenspelen moet te denken geven. En verdient nader onderzoek.
Signalement 2020 komende maanden
4 juni 2020 Speelforum VIII, webinar, 16.00 tot 17.00 uur
Platform Ruimte voor de Jeugd organiseert het 8ste Speelforum nu als webinar rond het actuele thema "Spelen in Coronatijd - Tijd en ruimte voor creativiteit?". Meer informatie vindt u hier.
10 en 11 juni 2020 Cursus gemeentelijk speelruimtebeleid is uitgesteld
Een peiling onder de potentiële deelnemers liet zien dat een meerderheid het risico nog te groot vindt om nu al mee te doen. Daarmee wordt uitstellen onvermijdelijk. Heeft u belangstelling voor deze cursus op een latere datum? Gebruik dan het inschrijfformulier hier of stuur een mail aan info@speelruimte.nl. We houden u dan op de hoogte van de plannen.
10 juni 2020 Nationale Buitenspeeldag
Elk jaar op de tweede woensdag in juni worden overal in ons land straten afgesloten voor verkeer, zodat kinderen er zonder gevaar naar hartenlust kunnen spelen. Meer informatie.
12 t/m 14 juni 2020 IVN Slootjesdagen (afgelast i.v.m. corona)
Meer informatie vindt u hier.
29 juni 2020 Nationale ModderDag (gewijzigd i.v.m. corona)
Lekker buitenspelen, vies worden en contact met natuur en aarde: van onschatbare waarde voor kinderen! Als je niet vies bent, heb je niet goed gespeeld. Vies worden met modder is goed voor de weerstand én de gemoedstoestand van kinderen. En zeg nu zelf: wat is er leuker dan over een modderglijbaan glijden of een moddersoepje maken? INFORMATIE
15-17 september 2020 Child in the City World Conference postponed to 2021
The organization now plans to organise a webinar to take place when the original conference would have been held, which is 15-17 September.. Meer informatie.
(Laatste 'inofficiële-nieuws': waarschijnlijk 15 sept 14.00u online)
4 - 7 november 2020 21st IPA Triennial World Conference
De 'International Play Association' had op deze datum haar 21e driejaarlijkse Wereld Conferentie in Jaipur in India op de agenda. Waarschijnlijk zal deze door COVID-19 worden uitgesteld. Houdt deze website in de gaten. Voor ouders en kinderwerkers heeft de IPA for the Childs Rights to Play een on-line-tool gepubliceerd. KIJK HIER.
Met vriendelijke groet
namens SPEELRUIMTE

ir. Dirk Vermeulen | info@speelruimte.nl | www.speelruimte.nl | +31 33 465 32 70 /+31 6 2220 80 06

Jette Hannaart | jette@speelruimte.nl | www.speelruimte.nl/www.jettehannaart.nl | +31 6 8182 5452
 
Stg. SPEELRUIMTE, Amersfoort, www.speelruimte.nl