Nieuws en agenda uit het speelveld en activiteiten stichting
Speelruimte-nieuws
Speelruimte-nieuws
 
jaargang 3 - nummer 2 - verschijnt onregelmatig

mei 2021
 
Lees hier online
 
Uitschrijven mailing? Zie link onderaan in uw mailprogramma!
 
Nieuws en agenda uit het speelveld en activiteiten stichting
Voor u ligt het tweede nummer uit 2021 van Speelruimte-nieuws. Informatief en goed leesbaar (responsive) op mobiele apparaten.
Inhoud:
Cursus gemeentelijk speelruimtebeleid 9 en 10 juni
• Brief stichting Speelruimte aan Nederlandse gemeenteraden
• 5e NGO-rapportage kinderrechten
• 10e Speelforum
• Signalement
Voor u ligt het tweede nummer uit 2021 van Speelruimte-nieuws. Informatief, digitaal en goed leesbaar (responsive) op mobiele apparaten.
Inhoud:
• Cursus gemeentelijk speelruimtebeleid 9 en 10 juni
• Brief stg. Speelruimte aan Nederlandse gemeenteraden
• 5e NGO-rapportage kinderrechten
• 10e Speelforum
• Signalement

Cursus gemeentelijk speelruimtebeleid

9 en 10 juni 2021
 

speelruimtebeleid begint op straat bij de voordeur

Op basis van een goed speelruimtebeleid kunt u afgewogen keuzes maken rondom de speelruimte of aantoonbaar maken dat er in spelen geïnvesteerd moet worden. In de cursus Gemeentelijk Speelruimtebeleid leert u wat er nodig is voor het maken van een goed onderbouwd speelruimtebeleid. Maak spelen gewoon leuker!

Meer informatie, de folder en de inschrijving vindt u hier.

U kunt het inschrijfformulier ook gebruiken om uw belangstelling later in het jaar of voor een in-house setting bij u in de gemeente kenbaar te maken.

Brief stichting aan gemeenteraden in NL

Gemeentelijk Beleid, Bewegen Ontmoeten, Spelen en Sport bij woningbouw

Alle gemeenteraden in Nederland ontvingen eind april een brief van Stichting Speelruimte over de komende grote woningbouwopgave.
De haperende woningmarkt is één van de onderwerpen bij de onderhandelingen voor de kabinetsperiode. Voor Nederlandse gemeenten wordt het een uitdaging om, naast de bouw van voldoende woningen, flankerende beleidsdoelstellingen op het gebied van duurzaamheid en leefbaarheid maar ook (speel)ruimte voor de jeugd en jongeren en goede ruimte voor ontmoeten, sporten en bewegen voor alle leeftijden te realiseren. Vaak wordt zoiets aan het begin van het proces in het programma gezet, maar al snel verschuift de focus naar de korte termijn.

bij woningbouwprojecten spelen veel belangen

De korte termijn is immers waar het binnen bouwteams primair om gaat: bouwrijp maken, infrastructuur, bouwstraten, uitmeten bouwraam, fundering, bouwen van de woningen, etc, met uiteindelijk het opleveren van woonomgeving en woningen aan huurders, kopers en/of beleggers. De ontwikkeling binnen het gebied op (middel)lange termijn krijgt zo vaak minder aandacht en dan blijkt dat er binnen 6 tot 10 jaar na oplevering forse ingrepen nodig zijn om tegemoet te komen aan de veranderende vraag naar ruimte voor de jeugd en jongeren en mogelijkheden voor sport en bewegen voor alle leeftijden. Om hier de ogen voor te openen biedt Stichting Speelruimte, in samenwerking met OBB-Ingenieurs, de commissieleden- en/of gemeenteraadsleden een vrijblijvende en kosteloze Ms-Teams turbo-sessie van circa 20 minuten “Nieuwbouw en bewegen, ontmoeten, spelen en sporten (BOSS)” aan.

De gehele brief kunt U hier downloaden.

5e NGO-rapportage kinderrechten

Op 30 april heeft demissionair staatssecretaris Paul Blokhuis de NGO-rapportage kinderrechten ontvangen. Diezelfde dag heeft het Kinderechtencollectief deze rapportage ingediend bij het VN-Kinderrechtencomité. Begin zal deze worden toegelicht aan het VN-Comité. De nederlandstalige versie is hier in te zien en te downloaden.

Met het General Comment nr 17 uit 2013 over het recht op vrijetijdsbesteding in het achterhoofd heb ik door het rapport gezocht op bewegen, ontmoeten, spelen en sporten. Ik citeer zomaar wat vondsten van aanbevelingen:

  • Creëer een omgeving die verleidt tot gezond eten en meer bewegen voor kinderen en (aanstaande) ouders middels: prijsmaatregelen, productverbetering en subsidie op gezonde voeding op school, sport en bewegen.
  • Stel kwalitatieve en kwantitatieve normen op voor speelruimte bij bouwbesluiten en ruimtelijke ordeningstrajecten.
  • Stimuleer interdisciplinair speelbeleid, breder dan de sport, waarbij ruimte, bereikbaarheid, toegankelijkheid en sociale veiligheid voor alle leeftijdscategorieën gewaarborgd zijn.
  • Toets de nieuwe Omgevingswet aan het VN- Kinderrechtenverdrag.
  • Train beleidsmakers te werken vanuit het belang van het kind.
  • Ontwikkel een nationale visie op spelen, waarbij ruimte is voor alle vormen van spel met expliciet ruimte en tijd voor het vrije spelen dat kinderen zelf bepalen.
  • Maak het belang van spelen en de begeleiding daarvan onderdeel van het opleidingscurriculum van jeugdprofessionals.

Dit zijn zomaar wat bij elkaar gesprokkelde aanbevelingen, maar het loont de moeite om ook de achterliggende stukken te lezen. Het hoofdstuk over Vrije Tijd en Recreatie besteedt expliciet aandacht aan het belang van vrij spelen. Spel wordt vaak ingezet als instrument om iets anders te bereiken, zoals onderwijsresultaten, gedragsverandering of een betere gezondheid. Terwijl kinderen bij het vrije buitenspelen ook veel bewegen en zich ontwikkelen.

Tiende Speelforum

Het tiende speelforum is in volle voorbereiding. Het onderwerp gaat over zeggenschap over de ruimte in de nieuwe omgevingswet. Er is nog geen titel. En de datum staat ook nog niet helemaal vast. Het wordt ergens in de laatste weken van juni. Zodra er meer info is krijgt u dat te horen.

Signalement komende maanden


19 mei 2021 Inspiratiedag Groenblauwe Schoolpleinen

Deze Inspiratiedag gaat over het gezond maken van schoolpleinen. Met een online plenair programma en sessies over financiering, klimaatadaptatie, proces, participatie, buiten leren, ontwerp en onderhoud en heel veel voorbeeldprojecten. Meer informatie.


25 mei 2021 Verdiepingssessie SamenSpeelNetwerk

De verdiepingssessie zoomt in op de volgende opgaven: * Samenspeelbeleid gemeentes * Voorbeeldproject Ettegerpark Zutphen * Inclusiviteit by Design. Deelname kan hier.


9 en 10 juni 2021 Cursus gemeentelijk speelruimtebeleid

SPEELRUIMTE | kenniscentrum buitenspelen en OBB speelruimte specialisten organiseren samen de tweedaagse cursus "Gemeentelijk speelruimtebeleid". Meer informatie.


9 juni 2021 Nationale Buitenspeeldag

Elk jaar op de tweede woensdag in juni worden overal in ons land straten afgesloten voor verkeer, zodat kinderen er zonder gevaar naar hartenlust kunnen spelen. Meer informatie.


11 t/m 13 juni 2021 Nationale Slootjesdagen

De IVN Slootjesdagen vinden dit jaar voor de 7de keer plaats. Van 11 t/m 13 juni 2021 organiseren IVN-afdelingen door heel Nederland activiteiten voor jong en oud langs de waterkant. Meer informatie.


22 of 29 juni 2021 Speelforum X

Platform Ruimte voor de Jeugd organiseert het alweer 10de Speelforum. Het zal gaan over de zeggenschap over de ruimte in de nieuwe omgevingswet. Informatie volgt zodra meer bekend.


29 juni 2021 Nationale ModderDag

Tijdens ModderDag staat het vrij spelen met de elementen water en zand centraal. Kinderen krijgen de ruimte om modder te maken, ontdekken en beleven. Honderdduizenden kinderen in binnen- en buitenland zijn tegelijkertijd actief bezig met natuur. En daarbij mag je vies worden! Meer informatie.


7 en 8 juli 2021 A new conference on children, play and space

De organisatie Playful Planet en de Universiteit van Birmingham organiseren deze conferentie. In eerste instantie online, maar als de beperkingen dat toelaten kan het op de locatie zelf. Thema's: spelen en leren, spelen op straat en de woonomgeving, speelwerk en spel op jonge leeftijd. Meer informatie.


8 en 9 juli 2021 28th ICCP World Play Conference

Het ICCP organiseert samen met de Autonome Universiteit van Madrid deze online-conferentie onder de titel "Time to Play? Research, Policy and Practice". Spelen is iets dat mensen in alle culturen gedurende hun hele leven doen. Spel is door de VN erkend als een kinderrecht. Het wordt echter elke dag duidelijker dat veel kinderen enorme problemen hebben om van dit recht gebruik te kunnen maken. Meer informatie.


27 september 2021 Voor de Jeugd Dag – Mentaal welbevinden

Hoe het leven er dit najaar precies uitziet valt moeilijk te voorspellen. Eén ding is zeker: de coronacrisis laat zijn sporen na. De veerkracht van kinderen, jongeren, ouders en professionals is op de proef gesteld. Dat heeft gevolgen voor het mentaal welbevinden van eenieder. Maar .... Lees verder


10 november 2021 Nationaal Gezonde Scholen Congres

Een roadmap naar gezonde scholen 2021. “Niets doen is geen optie.” Met die woorden omschrijft Marco van Zandwijk van Ruimte-OK de huidige opgave voor onderwijshuisvesting. Veel scholen in Nederland staan er slecht voor .... Lees verder

Met vriendelijke groet
namens SPEELRUIMTE

ir. Dirk Vermeulen | info@speelruimte.nl | www.speelruimte.nl | +31 33 465 32 70 /+31 6 2220 80 06

Jette Hannaart | jette@speelruimte.nl | www.speelruimte.nl/www.jettehannaart.nl | +31 6 8182 5452
 
Stg. SPEELRUIMTE, Amersfoort, www.speelruimte.nl